Del 2 av Kina resan

Nästa dag fick vi sovmorgon! wake up call 7.00 =) Vi åkte till Sommarpalatset.
"Sommarpalatset domineras av kullen Långt liv (60 meter hög) och Kunming-sjön. Slottet med dess parker utgör ett område på 2,9 km², varav tre fjärdedelar är vatten. Byggnaderna upptar en yta på 70000 m², och utgörs av en mängd olika palats, trädgårdar och andra arkitektoniska strukturer i antik stil.1888 bytte palatset namn till Yiheyuan, som betyder Hälsans och Harmonins trädgård. Det blev nu sommarresidens för änkekejsarinnan Cixi. Hon lade 30 miljoner tael silver på att renovera och bygga ut slottet, pengar som sägs ha varit avsedda för den kinesiska flottan".
Wikipedia

Den kostgjorda sjön tog 10 år att gräva ur för hand! Alla massorna som blev lades på ett och samma ställe och blev ett jätte högt berg. Kejsarinnan var lite knepig så när hon gick där i sitt sommarpalats så började de regna på henne då bestämde hon att det skulle byggas tak över hela hennes gång, den kallas numera den Långa korridoren och är 700 meter lång. På korridoren är det målat 14000 olika målningar, där det inte finns två stycken som är likadana.


Här sitter Eddie och Nova och äter vattenmelon och alla kineser tar bilder av
dessa ljusa barn =)

Här sitter även en kines i jämte Nova för hon vill ju själv vara med på
bilden oxå.

Vi ser väldigt roade ut när vi lyssnar på guiden.

Så här trött blir man av att se alla sevärdigheter i Kina.
Till höger är den Långa korridoren och till vänster är den konstgjorda sjön.

Mina tre favorit tjejer!!!

Till lunch var vi hemma hos en kinesisk familj och åt och efteråt fick vi
lära oss att göra dumplings som är det som kineserna äter till nyårsmiddag.
På kvällen åt vi den berömda Peiking ankan.


Inser att jag skulle kunna lägga upp hur mycket bilder som helst men
det blir nog lite långrandigt så jag hoppar vidare till nästa dag när vi åkte
till Kinesiska muren.
"Kinesiska muren är en serie murar i norra Kina byggda i omgångar från några hundra år före Kristus till Mingdynastin.[1] De nutida murarna har länge uppgetts ha en total sträcka av cirka 6 400 kilometer.)[2] I april 2009 kom uppgifter från Peking om att ny mätteknik visar en total längd av 8852 km. Hela anläggningen med sina befästningar och murar är jordens längsta byggnadsverk. Kinesiska muren är en av välrdens mest imponerande byggnadsverk. Den är byggd av mänsklig kraft.Den kinesiska muren räknas som jordens största byggnadsverk och byggdes i sin nuvarande form under Mingdynastin från slutet av 1300-talet till början av 1600-talet. Muren skulle beskydda Kina mot plundring från mongoliska och turkiska stammar." Wikipedia

Jag, Anette och Mira på kinesiska muren.

Min familj!

Nu kallar lillstrumpan så nu får jag avsluta för idag, jag återkommer och
berättar vidare senare.

Ha en bra dag!


Kina resan!

Nu har vi kommit hem från vår häftiga resa i Kina och vi har även hunnit fira midsommar oxå. Tänkte att jag skulle försöka berätta om resan men jag får nog ta det i olika etapper eftersom vi såg såpass mycket.

Måste börja med att säga att jag aldrig har funderat på att åka till Kina och framförallt inte med barn men denna resan var häftig på väldigt många sätt. Det var verkligen mäktigt att få sett Kinesiksa muren och alla palatsen och det är väldigt intressant att få veta så mycket om ett annat folkslag (säger man så??). Vi hade en kinesisk guide som hade studerat svenska så det var så lätt att fråga saker som man undrade över. Tyvärr måste jag meddela alla som funderar på att åka dit med barn. Visst allt fungerar ju men det är verkligen inte barnvagnsvänligt, vi var många i vårt sällskap så vi lyfte och hade oss men det var ingen hit. Och vi finns numera eller mina barn på x-antal kines kameror eftersom Nova är väldigt ljus så var dom väldigt fascinerade över henne och Mira är ju bebis och barnen i Kina är i princip inte utomhus förän de är 3 år gamla, dessutom får ju bara kineserna skaffa ett barn var så dom älskade bebisar.

Så till resan, i vårt resesällskap bestod av mina systrar och deras familjer, min underbara pappa och hans sambo, hennes son och hans sambo. Så tillsammans var vi 17st (med Mira). Resan började tosdagen den 16 juni och restiden var 9timmar med flyg och sen hade vi en mellanlandning i Finland. Resan gick jätte bra, Nova hade lite svårt för att somna och var lite gnällig en stund men tillslut kröp hon upp i Nickes knä och somnade. Mira bara sov, åt och skrattade och sån var hon resten av resan. Lättare bebis på en sån här resa får man nog leta efter...

Väl framme i Kina hade vi en "fridag" , fam Bengtsson och vi sov en stund och sen behövde vi äta lite, dom andra valde att sova mesta delen av dagen. Efter vi hade ätit utforskade vi närmiljön lite å Nova hittade givetvis en ny kompis =)



På fredan hade vi Wake up call redan kl 6.30 så det var bara till att stiga upp.
Vi åkte till Himmelska fridens torg, den förbjudna staden och Beihaiparken.
"Himmelska fridens torg eller mer korrekt Torget vid Himmelska fridens port är världens största torg, beläget i centrala Peking i Kina utanför Himmelska fridens port som leder till den Förbjudna staden. Det är 880x500 meter eller 440 000 m². Största delen av torget är en stor öppen yta för militärparader." Beihaiparken är en stor park i Peking.Beihai utgjorde ursprungligen en del av Förbjudna staden, den kinesiska kejsarfamiljens residens.
Kort förklaring från Wikipedia

Det var en gubbe som ville sälja stora penslar att måla med, här skrev han Nova på kinesiska.

Hit gick folk när dom var lediga. Dom dansade olika danser, tänk om vi skulle göra så i sverige.

Nova ville oxå testa...
Mira gillade taket här, det var fina takmålningar=)
Alla kusinerna samlade =)

På kvällen såg vi en mäktig Kung Fu show. Efter denna fullspäckade dagen var vi helt slut.

Nu börjar jag bli trött men jag fortsätter att berätta om vår resa imorgon.
Sov så gott!

bebisprat...

Har haft en mysig dag i regnet med Emelie och barnen, lite senare kom även Fanny. Vi tog först en lunch på Nyfiket sen gjorde vi några ärenden och avslutade dagen med lite fika på Espresso House. Gillar att se andra gravida, Emelie har en riktigt fin kula och hon har bara några veckor kvar sen kommer hennes lilla tjej. Ska bli kul att se de lilla underverket. Emelie har många frågor om "mamma-livet" och jag märker att jag mest babblar på. Jag tänker nog inte efter så mycket när jag gör saker utan gör det som känns bäst för mig och mina barn och det är nog helt klart det bästa rådet jag kan ge en första gångs mamma (heter de så??) Gör det som känns bäst för dig för det är garanterat det bästa för Er! Och är man osäker fråga någon man har förtroende för. Sen finns det ju sjukt mycket "regler" som man borde göra men det är jag alldeles för lat för men det går ju ganska bra för mig ändå =)

Tänkte skriva ner mina bästa småbarns tips som jag tycker är skönt att ha:

  • Många bodys, man kan inte få för många.
  • Pyjamas, man bytar ju nästan varje dag för antingen är den nerkissad, svettig eller nerspydd =) (låter trevligt)
  • Babynestet som mamma sydde till Mira. Mira gillar att ligga väldigt nära så den har hon sovit i varje natt sedan mamma sydde den.
  • NäsFrida, perfekt när dom blir täta i näsan.
  • Snuttefiltar, perfekt när dom ska sova. Mira håller i sin å gosar den i ansiktet. Man kan ha den som filt eller som solskydd.
  • Lundmyrs sockar, alla andra bara åker av.
  • Magdroppar eller minifom mot gasiga magar.
  • Bärsele eller sjal ä oxå väldigt bra att ha
  • Babysitter och babygym är oxå väldigt bra så bebisen får leka lite och mamma får pausa =)
Återknommer om jag kommer  på fler bra saker...

Nu har jag verkligen börjat få lite resfeber mest inför att jag ska glömma nåt, tror jag ska börja lägga fram lite saker redan idag så jag få lite koll...
Men vart ska jag lägga upp sakerna när Nicke inte vill ha allt på köksbordet och ligger det där så flyttar Nova runt det..
God natt!


Miras dop

Igår hade vi dop för vår lilla Mira. Dagen började bra med att jag gick upp i god tid och vi hade allt under kontroll. Men på nåt vis fick vi givetvis bråttom när vi skulle åka till kyrkan, in i bilen satt lite trångt eftersom vi skulle skjutsa Fanny till kyrkan så hon kunde sjunga upp lite innan dopet. Nicke ändrade läget på förarstolen vilket resulterade i att jag fick hela fatet med fläskfilé över mig. Min creme vita kläning var nu mera mörkbrun. Arg som ett bi sprang jag in i huset igen och kom på att jag hade ju köpt två klänningar. Tur att man har sån beslutsångest ibland, hoppade i nästa klänning och sen åkte vi vidare till kyrkan. =)
Allt gick över förväntan och det var jätte fint i kyrkan, Fanny sjung hur fint som helst, 5 fem små fingrar. Nova vågade sig på att sjunga tillsammans med Fanny, Skrållans låt och det var hur söt som helst. Vi hoppas på att det fortsätter så, alltid kul med folk som är duktiga på att sjunga. Mira tyckte nog att det var helt okej att döpas, sov ända tills prästen hällde vatten på huvudet. Oscar var jätte duktig som gudfar och fick kämpa med att hålla en sovade Mira (ganska tungt). Och faddrarna Linda och Jonas skötte sig galant, tack allihop för att ni gjorde Miras dag så fin!

Tack alla nära och kära som kom och gjorde Miras dag till en toppen dag! Och tack för alla fina presenter!

Efter dopet var vi helt slut, Nova och Thea badade i poolen och även små tjejerna testade att doppa fötterna. Avslutade kvällen hemmas hos Linda och Perra med grillning och bara sitta och tjöta på altanen.

Nu ska vi gå till sjön, ha en bra dag i solen!

Varmrätten på cykelfesten!

Shit vad det är jobbigt att vara förkyld, känner mig som en snorunge hela tiden...
Men är dock stolt över mig själv ändå eftersom jag lyckades få med mig båda tjejerna till stan redan halv 9.
Och då var jag ingen tjatmorsa som sa "skynda dig" hela tiden =) Mira har ju hunnit bli 3 månader nu så jag börjar så smått att lära mig hur lång tid allt tar. Väl inne i stan lämnade jag barnen utanför frisersalongen till mamma, gott att få sitta själv en stund och bli lite fin. Hann med en sväng på stan, har ju lite ärenden nu inför dopet på söndag. Ska bli jätte kul att ha dop men det ska bli skönt när det över för då börjar planering för allt vi ska packa till Kina!!!??

Har fått många förfrågningar av den goda maten på cykelfesten, så här kommer receptet. Har tyvärr ingen bild=/

Lax glaserad med cashewnötter, vitlök och ljummen potatissallad, 4 port.

Laxen skall bara stekas några minuter i stekpannan. Nötterna får fin färg i ugnen. Stek inte för länge, laxen ska vara saftig och god - skivorna ska smälta i munnen.

4 bitar skinn och benfri lax (á 150g), 2 msk smör, 1 tsk salt, 1 krm nymald svartpeppar

Ljummen potatissallad:

750 g små potatisar, 200 g grön fryst eller färsk sparris, 3-4 salladslökar, 3 msk olivolja, 1 msk honung, 1 msk pressad lime, 2 msk äppelvinäger, 1 tsk salt, 2 krm nymald svartpeppar, 1 kruka rucolasallad

Nöttäcke:

50 g cashewnötter, 1-2 vitlöksklyftor, 2 msk rumsvarmt smör, 2 msk sweet chili sauce, 1 tsk rivet limeskal

Tillbehör: Limeklyftor

  1. Potatissallad: Borsta potatisen ren och koka den mjuk i lättsaltat vatten. Låt potatisen svalna något och skär den sedan i bitar.
  2. Skölj och skär bort den nedersta delen av sparrisen. Är sparrisen färsk så bör den förvällas 2-3 minuter innan den steks i pannan. Stek lök och sparris i ca 1 msk av olivoljan i en stekpanna i 2 minuter. Blanda ner det i potatisen.
  3. Blanda resterande olja, honung, limesaft, vinäger, salt och peppar. Häll det över potatisblandningen och blanda försiktigt. Strö över rucolasallad.
  4. Lax: Sätt ungen på 250 grader. Hetta upp 1-2 msk smör i en stor stekpanna. Salta och peppra laxen. Stek den uppe på spisen 2-3 minuter på var sida, beroende på tjocklek.
  5. Nöttäcke: Hacka nötterna grovt. Skala och hacka vitlöken. Blanda nötter, vitlök, smör, sweet chili och limeskal.
  6. Fördela blandningen på fisken och ställ den högst upp i ugnen 1-2 minuter för att den skall få fin färg. Servera fisken med potatissallad och en klyfta lime.
lycka till!

RSS 2.0